Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 10
Захворюваність на кашлюк зростає

З початком пандемії Covid-19 ми «забули», що існують інші захворювання, а з початком повномасштабного вторгнення відбулась велика міграція населення, багато дітей та дорослих втратили доступ до якісної медичної допомоги (в т.ч. профілактичної), залишились без медичних документів.

Все це має великий вплив на рівні захворюваності сьогодні, в першу чергу інфекційної.

         ВСП Козятинський відділ ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Хмільницького району інформує про наступне.

За інформацією ДУ «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України» та ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», а саме за даними статистичної звітності, яка отримана від обласних та Київського міського центрів контролю та профілактики хвороб (далі - ЦКПХ), в Україні реєструється зростання рівня захворюваності на кашлюк.

За період 2018 - 2024 (2 міс.) роки в Україні зареєстровано 6 913 випадків захворювання на кашлюк. Починаючи з 2023 року відмічається тенденція до зростання захворюваності, підйом захворюваності продовжується й у 2024 році.

На Вінниччині за 3 місяці 2024 року зареєстровано 47 випадків захворювання кашлюком, з них 46 діти.

Випадки захворювання реєструвались на території районів: Хмільницького - 24 випадки, Вінницького - 14, Жмеринського - 6, Гайсинського - 2, Могилів-Подільського - 1 випадок.

На території громад колишнього Козятинського району у 2023 році зареєстровано 1 випадок, а за перший квартал 2024 року – 7, всі захворілі діти, переважно віком від 1 до 9 років.

 По наших громадах розподілились випадки наступним чином: Глуховецька та Самгородоцька громади по 1, Махнівська – 5.

         Кашлюк – це повітряно-крапельна, вкрай заразна, бактеріальна інфекційна хвороба, яка перебігає під виглядом затяжного бронхіту, з тяжкими нападами кашлю, може призвести до смерті. Характерними є сезонні підйоми захворюваності на кашлюк переважно у зимові (січень-лютий) та літні (червень-липень) місяці. Відноситься до керованих інфекцій, основним засобом профілактики якої є вакцинація.

          Тому, в черговий раз звертаюсь до батьків неповнолітніх дітей з рекомендацією, обов’язково проводити щеплення з дотриманням вимог календаря та при найменших ознаках гострого респіраторного захворювання не займатися самолікуванням, а звертатися за медичною допомогою до свого сімейного лікаря.

Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України