Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 55

Осаулко Юрій Леонідович (17.02.1981 – 20.01.2015). Старшина роти 81-ї окремої аеромобільної бригади, 90-го окремого аеромобільного батальйону.

Народився в селі Самгородок Козятинського району. З 1987 по 1998 роки навчався у місцевій загальноосвітній школі. У 1999 по 2001-ий роки проходив строкову службу в місті Мукачево. У 2005 році одружився, виховував двох дітей. Деякий час працював на одній з Вінницьких меблевих фірм.

23 серпня 2014 року отримав повістку з військкомату, пройшов перепідготовку в місті Житомир.  З 14 листопада направлений в зону АТО (села Костянтинівка, Водяне, Піски). Напередодні 2015 року приходив у короткочасну відпустку. 5 січня відбув до місця дислокації в зону проведення антитерористичної операції.

Воював у складі 81-ої бригади 90-го батальйону з позивним «Єсаул», був командиром підрозділу. 20 січня 2015 року поліг під бетонними плитами під час оборони Донецького аеропорту.

У рідному селі Самгородок проживають тепер вже без Юри - мати Валентина Василівна, вдова Олена і дві доньки – Сніжана та Інеса, намагаючись, як тільки можна, підтримувати одна одну. Живуть спогадами, перемішуючи їх сльозами. Життя цих жінок відтепер проходить в думках і турботах про дівчаток, а ще – в дбайливому ставленні  однієї до іншої. А їхній Юра – люблячий син, коханий чоловік, турботливий батько – завжди – в усіх справах, сподіваннях, думках – поруч з ними.

Після похорону на подвір’я прилетів гарний червоний голуб, - розповідає мати, -не лякаючись людей, походив по двору, спокійно зайшов до хати. Кожного дня, протягом  40 днів, голуб прилітав до хати. Поїсть зернят, пшенички, поп’є водички – і злітає. В день, коли відзначалося 10 років подружнього життя Юрія з Оленою, нікуди голуб не відлітав, весь день був поруч.

Коли минуло 40 днів, в останнє голуб прилетів до родини. Поїв зерняток, попив водички, походив по двору, поседів на гілочці яблуні, а потім - знявся з дерева і відлетів. Тепер вже назавжди.

Мама Валентина Василівна розповідає про сина з великою любов’ю і теплотою. Коли Юрій проходив строкову службу в 2000 році, на Новий рік, який співпадає з Днем народження матері, надіслав привітання і вірш, який присвятив рідній матусі:

Я сейчас далеко от тебя.

Строки эти тебе посылаю.

Будь здоровой, веселой всегда,

Будь счастлива, и помни, родная:

Что твой сын охраняет тебя.

Я желаю от чистого сердца:

Будь красивой, всегда молодой,

Чтобы радость, улыбка и счастье

Оставались навеки с тобой.

С Днем рождения тебя поздравляю,

Но приехать к тебе не могу.

В этот день я тебя охраняю,

В этот день я тебя берегу!

Світла пам’ять тобі, мужній воїне, Юрію Осаулко! За свій короткий вік ти зробив те, на що не кожен  здатний.  Ти зберіг для нас мир, захистив від ЛДНР-івської чуми. Низько вклоняємося перед твоїм подвигом, пам’ять про тебе збережемо в своїх серцях. Слава Україні! Слава героям!

Указом Президента України «За особисту мужність та високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі» нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно). Нагороджений нагрудним знаком «За оборону Донецького аеропорту» (посмертно), медаллю УПЦ КП «За жертовність і любов до України» (посмертно), нагрудним знаком "Гідність та Честь" (посмертно), Почесною відзнакою Козятинської міської ради – нагрудним знаком «За героїзм та патріотизм» (посмертно).

На честь загиблого земляка на будівлі Самгородоцької школи встановлено меморіальну дошку. Церемонія відкриття пам’ятного знаку відбулася 17 січня 2016 року.

 

Він загинув за нас, щоб ми не бачили війни
Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України