Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 738

Наприкінці грудня минулого року Міністерство охорони здоров’я видало наказ №3018 «Про затвердження Дорожньої карти з впровадження вакцини від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, і проведення масової вакцинації у відповідь на пандемію COVID-19 в Україні у 2021-2022 роках».

 

Як пояснено на офіційному сайті МОЗу, дорожня карта впровадження вакцини розроблена для забезпечення належного та рівного доступу до ефективної вакцини проти коронавірусної хвороби COVID-19 для всього населення України, яке має його отримати, а також для контролю пов’язаних з цим процесів.

Дорожню карту підготовлено за участі національних і міжнародних партнерів у сфері громадського здоров’я та імунізації, Національної технічної групи експертів з імунопрофілактики, державних органів виконавчої влади та розглянуто на засіданні оперативного штабу Міністерства охорони здоров’я України з реагування на ситуації з поширення інфекційних хвороб, яким можна запобігти шляхом вакцинації.

 

Дорожня карта передбачає вакцинацію у чотири етапи, на кожному з яких планується охопити певні цільові групи.

На першому етапі, згідно дорожньої карти, планується вакцинувати медичних працівників та персонал, який працює у закладах охорони здоров'я, де надають стаціонарну допомогу хворим на коронавірусну хворобу COVID-19; людей в інтернатних закладах, будинках для людей похилого віку та працівники таких закладів; військовослужбовців (включаючи Збройні Сили України та Національну гвардію України), які беруть участь в Операції об'єднаних сил на Сході України.

 

Другий етап передбачає вакцинацію медичних працівників та персонал, які працюють в закладах охорони здоров’я, що надають стаціонарну допомогу іншим хворим (включаючи первинну медичну допомогу, працівників системи громадського здоров'я тощо); людей віком від 80 років; соціальних працівників та інших працівників соціальної сфери.

 

На третьому етапі вакцинують людей віком від 65 до 69 років та від 70 до 79 років; працівників критично важливих структур державної безпеки, включаючи Державну службу України з надзвичайних ситуацій, Національну поліцію України, Національну гвардію України, Службу безпеки України, військовослужбовців Збройних Сил України, Міністерство внутрішніх справ України; вчителів та інших працівників сфери освіти.

 

І четвертий етап завершить кампанію вакцинування населення України щепленням людей віком від 60 до 64 років; дорослих (віком від 18 до 59 років) із супутніми захворюваннями, які знаходяться у групі ризику щодо розвитку ускладнень та настання смерті в зв'язку із захворюванням на COVID-19; інших категорій населення та професійні групи, які знаходяться у групі ризику щодо інфікування коронавірусною хворобою COVID-19, а також громадяни України, які проживають на тимчасово окупованих територіях; осіб, які перебувають в місцях обмеження волі та/або слідчих ізоляторах та працівники місць обмеження волі, слідчих ізоляторів.

 

Початок та розгортання масової з вакцинації можливий за наявності в України зареєстрованих належним чином вакцин. Зважаючи на обмежену кількість доступних для України вакцин у 4 кварталі 2020 року – 1 кварталі 2021 року, вакцинація на першому етапі може зайняти до трьох місяців. Початок же першого етапу планується не раніше кінця лютого 2021 року.

Очікується, що починаючи з 2 кварталу 2021 року виробництво вакцин в світі почне виходити на пікову потужність, а також збільшиться перелік вакцин, які сертифіковані та допущені до використання. Відповідно, фактичний початок етапів 2-4 може статися раніше запланованих дат.

У процесі здійснення кампанії з вакцинації передбачається, що вакцинація окремих пріоритетних груп може здійснюватися паралельно з іншими, за умови наявності вакцин у достатній кількості.

Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України