Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 11
ПАМ’ЯТКА реалізаторам насіння овочевих, баштанних культур, кормових коренеплодів та садивного матеріалу багаторічних рослин

Щороку навесні, з початком дачного сезону, пожвавлюється реалізація насіння овочевих культур та садивного матеріалу (саджанців) багаторічних рослин на ринках роздрібними продавцями та спеціалізованими магазинами.

Шановні реалізатори насіння та садивного матеріалу!

Згідно статті 15 Закону України "Про насіння та садивний матеріал» насіння та садивний матеріал вводяться в обіг тільки після їх сертифікації.

Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області повідомляє, що відповідно до чинного законодавства, допускається в обіг партії насіння, сортів, які занесені до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні.

 ЗВЕРТАЄМО УВАГУ реалізаторів насіння та садивного матеріалу, що при роздрібній торгівлі насіння овочевих, баштанних культур, кормових коренеплодів та садивного матеріалу багаторічних рослин ви повинні мати відомості про товар, а саме:

- назву підприємства-виробника, його місцезнаходження, культура, сорт (гібрид), рік урожаю, номер партії, схожість насіння, його чистота, вологість, походження, термін дії сертифіката, на основі якого здійснювалась перевірка посівних якостей.

Вимоги до маркування пакувань насіння. На пакеті з фасованим насінням, призначеним для роздрібної торгівлі, відповідно до ДСТУ 6006:2008 зазначається:

- назва країни виробника, фірми, підприємця, товарний знак, юридична адреса пакування насіння, культура, сорт (гібрид), маса або кількість штук насіння в пакеті, номер партії, рік урожаю, схожість, документ про посівні якості насіння, коротка інформація про культуру (опис сорту (гібриду), поради щодо вирощування.

Варто знати, що термін дії документів за результатами визначення посівних якостей насіння становить 12 місяців, а упакованих в герметичну тару – 24 місяці. Використання та реалізація насіння та садивного матеріалу, які не забезпечені супровідними документами про їх походження та якість – ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ. Власник насіння повинен гарантувати відповідність посівних якостей насіння та товарних якостей садивного матеріалу, даними зазначеними у відповідних документах. Ці документи повинні зберігатись на місці торгівлі та пред’являтись за вимогою.

Якщо закінчився термін придатності насіння ви можете його перевірити на визначення посівних якостей насіння в ДУ «Вінницькій обласній фітосанітарній лабораторії». Адреса: 21027 м.Вінниця, вул..Келецька,53, к.111. За результатами лабораторних досліджень, замовнику видається нормативні документи.

Адже якісне насіння повинен мати сертифікат відповідності. Так, напрошується висновок, що не якісне насіння на наших ринках – це не лише безвідповідальність виробників, а й реалі заторів насіннєвого матеріалу. Закономірно, що не буде якості - не буде попиту. Як правило перевіряють насіння лише ті реалізатори, які хочуть бути впевненими, що продукція якісна та безпечна, які дбають про свій авторитет на ринку, торгову марку.

Обираючи між вітчизняною й іноземною продукцією, треба мати на увазі: в іноземній продукції ми мало що контролюємо. В Україну з-за кордону часто завозять насіння не найновіших гібридів і сортів, а часто те, яке там уже не беруть. Бо нині сортозміна дуже швидка — 3–5 років..

Відповідальність за продаж неякісного насіння є суто господарська. Ошуканий  споживач може звернутися до суду й стягувати вартість неякісного насіння.

Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області

Контактні номери телефонів: 65 – 88 – 44, 46 – 46 – 47

Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України