Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 69

Єдиним на даний час джерелом, яке відкриває дану сторінку історії міста залізничників є Словник Королівства Польського та інших слов’янських країв, т.4 за 1883 р.

На сторінці 543 польською мовою вказано: Козятин (давня назва Гуйва) містечко затверджене 7 липня 1874 р. стараннями М. Васютинського. Продане це село Юзефом Рожнятовським Мар’янові Васютинському власнику маєтку з 1 червня 1856 р.. про що записано в актах київської цивільної палати.

Хто ж дана постать на теренах нашої місцевості?

Найбільше інформації нам надає краєзнавець, історик з Козятина Микола Купчик у авторський книзі «Стежками Тимка Падури» хронології та географії життя і творчості, яку можна взяти в міській бібліотеці або ж почитати в музеї. Своїми дослідженнями цьогоріч він ділився під час участі в Міжнародній вебконференції на початку вересня, приуроченій польсько-українському музиканту, поету Тимошу Падурі, що проходила у м. Кременці.

Повне ім’я землевласника села Козятина Маріан-Іосиф-Каясантій, Йосипа син Васютинський.

Народився в січні 1820 р. в с. Кутищі Вінницького повіту Подільської губернії, помер 25 травня 1894 р., похований в Козятині на католицькому цвинтарі. Його прізвище було виявлене на погребальній плиті старого католицького  кладовища і занесене на пам’ятну стелу біля костелу Матері Божої Доброї Ради.

Походив він із давнього шляхетського подільського роду братів-козаків Васют – Мирона і Єлисея, вихідців з Галичини, які заснували біля Чорного шляху два хутори. Вони перетворилися з часом у село Лихова або Лугова, а пізніше у Васютинці Літинського повіту. В період володіння Баром королеви Бони адміністрація замку найняла їх для захисту шляху до міста від набігів татар. За військову звитягу вони отримали шляхетські звання, герб Радван і були винагороджені землями та нерухомістю. Батько Мар’яна Йосип орендував с. Малі Кутищі. Мав з дружиною Ельжбетою 6 дітей - п’ятеро синів і доньку Розалію. Набув дворянського чину 4 грудня 1842 р. й внесений в шосту частину родословної книги дворян Подільської та Київської губернії як Васютинський - Лехно.

Другий син після старшого брата Маріан, навчався у Варшаві, займався на батьківщині рільництвом, спочатку в орендованому у графів Ржевуських маєтку, а пізніше в особистому придбаному селі Козятині. Дослідник зазначає, що дякуючи щасливому збігу обставин, була закладена залізнична станція Козятин, яка з часом зросла і перетворилася у прибуткове , розвинуте містечко.

У місцевої шляхти  Бердичівського повіту поміщик-землевласник, як дворянин з видатними здібностями і прямолінійним характером, користувався особливим авторитетом. Не одноразово обирався депутатом до Київського дворянського зібрання, а згодом і  елегатом до Київського Комітету селянства. До кінця життя був членом 2021ради Київського рільничого Товариства та маршалком Бердичівського повіту.

Освічений, працьовитий, скромний, ощадний і вимогливий до себе самого.  Не шкодував ні праці, ні часу, ані серця, допомагав нужденним. Гарно вмів писати, друкувався в тодішніх часописах. Є автором історичних нарисів про населені пункти Гурівці, Махаринці Волоські, Мала Клітинка, Острожани, Головчинці, Росоховатевець, Васютинці в вище згаданому Словнику Королівства Польського. Любив літературу, поезію, музику, історію, знався в мистецтві. Саме ці захоплення поєднали його з товариством одинокого літнього Тимоша Падури. Поет і музикант на обійсті Маріана знайшов свій вічний спочинок у 1871 р.. Коштами власника Козятина видано по смерті вірші й пісні поета, виготовлено мармуровий барел’єф авторства відомого скульптора Віктора Бродського. Похованням у с. Махнівці товариша теж сам займався. Маріана Васютинського вважають першим біографом Тимка. У м. Познані вийшла 1875 р.  його книжка «Правдивий життєпис Томаша Падури».

Листувався з Михайлом Грушевським й ймовірно вони були знайомі, так як Михайло студентом відвідував часто діда з бабусею у Сестринівці й приїздив з ними в ті часи в село Козятин.

Знаний був М. Васютинський у Південно- Західному краї і як меценат. За його підтримки побудована школа, млин, цегельня, винокурня, розвивалась залізниця й навколишнє містечко.

Він не мав власної родини, виховував дітей брата. Теклю (передчасно померла) та зробив спадкоємцями свого брата з племінниками, один із яких був Антон Людвигович Лехно-Васютинський, який отримав у право власності після 1894 р містечко і село Козятин.

В особистому житті не таланило. Небога засновника нашого містечка Ф. Вольська згадувала, що він мав позашлюбного сина від графині Потоцької, який отримав на його кошти чудову за кордоном освіту, але з часом спився. Колись мав симпатію до п. Янковської, але вона любила іншого.

На території с. Козятина й досі збереглися 2 муровані споруди - залишки від великого господарства Лехно-Васютинських.

А тепер подумайте, варта особа Мар’яна Васютинського уваги козятинців, чи ні. На мою думку, було б доречно розмістити у центральному парку на гранітних глибах таблички з сучасним висвітленням подій історії, зокрема: «Козятин отримав статус містечка 7 липня 1874 р. завдяки клопотанням землевласника Мар’яна Васютинського» або ж «6 серпня 1892 р. Михайло Грушевський юнаком сповідався священнику Козятинської церкви Святого Луки Павлу Завадінському», ще «В Козятині перебував у  грудні 1918 р. голова Директорії УНР Симон Петлюра».

 

Підготувала директор Музею історії міста Козятин Лілія Макаревич.

 

Кому ми завдячуємо за появу містечка та міста Козятин
Кому ми завдячуємо за появу містечка та міста Козятин
Кому ми завдячуємо за появу містечка та міста Козятин
Кому ми завдячуємо за появу містечка та міста Козятин
Кому ми завдячуємо за появу містечка та міста Козятин
Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України