Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 13

Наш земляк, краєзнавець , дослідник, друг Музею історії міста Козятин, мешканець Польщі Дмитро Дахно потішив листівкою, знайденою в мережі ІНТЕРНЕТ.

Завдяки знахідці, ми сьогодні можемо побачити дійсне місце побудованої на кошти залізничників в місті Козятині церкви Вознесіння Господнього. До цього були у фондах музею лише світлини, де важко було зорієнтуватися, де саме стояв храм, лише приблизно. Автор проєкту архітектор Південно- Західної залізниці Валерій Куликовський (1835-1910), який створив проєкт і нашого шедевреального вокзалу, пам'ятки місцевого значення 1888-1889 років забудови. Ім'я видатної української постаті в історії України та міста присвоєно залізничниками одній із центральних вулиць, в минулому Дімітрова.

Урочистості з відкриття храму відбулися 25-26 серпня 1895 р. Обряд проводив Високопреосвященний митрополит Київський та Галицький Іонікій з іншими почесними гостями. На той час настоятелем храму був Нестор Шараєвський (1865-1929). В майбутньому обраний членом Центральної Ради, а пізніше призначений Собором першим архієписком Української православної автокефальної церкви, яка діяла з 1921 по 1926 роки в Україні.

Вдячні отцю Олександру - Почесному громадянину міста Козятин, який передав до фондів музею перше фото 1909 року вище згаданого дерев'яного храму. Церкву розібрали під час розбудови залізничної лікарні та добудови сучасного приміщення Ліцею №2 Козятинської міської ради , приблизно у 1960-ті роки. У повоєнний пеіод  вона була перетворена у будинок піонерів і в залу засідань місцевої влади.

Ще донедавна на території збереглися рештки фонтану, який розміщався перед храмом, але сьогодні їх вже немає.

Додаємо документи видані церквою на початку 20 ст., коли настоятелем Свято- Вознесенської церкви був протоієрей Павло Ципріанович, а дияконом Маркіян Тебенчук (помер у 1919 р. від черевневого тифу і похований з почестями біля храму) - батько відомої в Україні нашої землячки лікаря-педіатра у Києві Галини Тебенчук- презединстського степендіата, про яку ми раніше розповідали.

Дякуємо мешканкі нашого міста Ларисі Цимбалюк, яка поділилася випискою з метричної книги церкви за 1916 р. про народження 17 вересеня і реєстрацію 15 жовтня її родички Віри, Лілії Саленко, яка передала виписку з церкви про вінчання рідних та журналістці Олені Удвуд про цікаві дослідницькі матеріали, опубліковані в газеті «Ріа-Козятин», якими ми скористались у своїй діяльності.

 

Директор Музею історії міста Козятин Лілія Макаревич

Історія одного зниклого Козятинського храму
Історія одного зниклого Козятинського храму
Історія одного зниклого Козятинського храму
Історія одного зниклого Козятинського храму
Історія одного зниклого Козятинського храму
Історія одного зниклого Козятинського храму
Історія одного зниклого Козятинського храму
Історія одного зниклого Козятинського храму
Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України