Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 36

Прочитавши «гнівний» допис у соцмережах одного із місцевих посадовців, були нажахані.

По-перше, рівнем гідності дописувача, який, обіймаючи посаду держслужбовця, нехтує виконанням чинного законодавства у галузі етичної поведінки державних службовців (новий Закон прийнятий у квітні 2021 року: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0668-21#Text ), адже дозволяє собі висловлювання ганебного характеру, принижує людську гідність колег та мешканців громади, поширює чутки, видаючи їх за офіційну інформацію державних установ, порушує принцип доброчесності. До того ж, прикриваючись своїм службовим становищем, використовує інформаційні ресурси (ще й «маскуючись» під ресурс Козятинської міської ради) у своїх антигромадянських цілях (що також є грубим порушенням вказаного Закону).

По-друге, були обурені відвертою підміною понять та перекручуванням правдивої інформації, до чого вдався дописувач.

Для розуміння. На початку 2018 року комунальна установа «Козятинська лікарня відновного лікування», яка фінансувалася з обласного бюджету (і, відверто кажучи, непогано фінансувалася: виплачувалися вчасно зарплати та компенсувалися комунальні витрати), бажанням та за активної участі того ж посадовця-дописувача (який тоді обіймав посаду у місцевому самоврядуванні) і спільним рішенням депутатів міської ради 7 скликання (рішення №923-VІІ від 16.01.2018 року) перетворилася в комунальне підприємство «Міська лікарня Козятинської міської ради», тобто її фінансування (зарплатні медперсоналу, ремонтні роботи у закладі та оплату комунальних платежів) «поклали» на плечі платників податків Козятина. І «поклали» із усією силою та вагою.

А тепер увага: за інформацією фінансового управління міської ради, протягом трьох років (2018, 2019, 2020) існування КП «Міська лікарня Козятинської міської ради» на її фінансування з міського бюджету (тобто з наших з вами, мешканці Козятина, карманів) було виплачено понад 34 мільйона гривень. Разом із тим, міська лікарня, знову ж таки «стараннями» того ж посадовця, отримала державної субвенції (тобто коштів із державного бюджету, які до впровадження медичної реформи виділялися усім громадам України на забезпечення медичних послуг) майже 26 мільйонів гривень. Тобто 60 мільйонів гривень за три роки існування медзакладу – непогано як для лікарні, де були лише поліклініка, терапевтичне, неврологічне та фізіотерапевтичне відділення, які, до того ж, працювали лише до обіду!

А що ж із фінансуванням міським бюджетом та державною субвенцією (що надавалася на міську раду для розподілу між медичними закладами громади) іншого медичного закладу – Козятинської ЦРЛ, де, зауважимо, і лікувалися, в основному, мешканці міста (за статистикою, наданою ЦРЛ, серед пацієнтів Козятинської центральної лікарні на той час було 70% пацієнтів із міста і лише близько 30% - із сіл тодішнього Козятинського району), причому отримували послуги цілодобово? Підкреслимо, мова йде про той самий медичний заклад, у якому працювало в рази більше персоналу, за майбутнє якого, нагадаємо, так цинічно тепер «піклується» той самий посадовець.

Згідно даних фінансового управління міської ради, за ті ж роки – 2018, 2019 та 2020 – ЦРЛ із міського бюджету було профінансовано на 6,5 мільйонів гривень (у п’ять разів менше, ніж «самостворену» міську лікарню), а з державної медичної субвенції бажанням того ж посадовця Козятинській ЦРЛ було «вділено» трохи менше 13 мільйонів гривень (проти майже 30-ти мільйонів для потреб міської лікарні). Таким чином, за три роки існування поруч із міською лікарнею персонал ЦРЛ на зарплатню та комунальні платежі отримав від Козятинської міської ради лише 19 мільйонів гривень (порівняйте із 60 мільйонами для міської).

А тепер – задачка, як кажуть, «із трьома зірочками»: якби ЦРЛ отримувала вчасно і у повному обсязі фінансування від міської ради, чи мала би у 2021 році такий вигляд? Чи зміг би працювати спокійно увесь персонал ЦРЛ? І, власне, ДЛЯ ЧОГО БУЛО СТВОРЮВАТИ МІСЬКУ ЛІКАРНЮ, коли лікарня відновного лікування прекрасно фінансувалася із обласного бюджету? Якби той самий посадовець тоді органу місцевого самоврядування справді подумав про долю працівників цього медичного закладу, а не про задоволення власних амбіцій, то і не довелося би зараз (при умові розширення Козятинської громади на 14 сіл, при умові фінансування стількох медичних закладів громади з одного бюджету громади) скорочувати працівників.

Тепер про скорочення. Знову – для розуміння. Результатом процесу об’єднання трьох медичних закладів (КП «Міська лікарня», КП «Козятинська стоматологічна поліклініка» та КП «Козятинська центральна районна лікарня») повинно було стати скорочення персоналу. І, у першу чергу, скоротили три адмінресурси (головний лікар, заступники, бухгалтерія, завгоспи тощо), а також скоротили молодший медичний персонал відділень, що повторювалися у трьох лікарнях (поліклінічне, терапевтичне, неврологічне відділення).

Хочеться наголосити, що наразі у ЦРЛ не вистачає лікарів, саме тому із задоволенням запрошують на роботу молодих фахівців. Таких, до слова, у Козятинській ЦРЛ вже працює: 12 молодих лікарів різних спеціалізацій та проходить інтернатуру один хірург. Медичний заклад дбає про підвищення кваліфікації молодих спеціалістів. Так, двоє травматологів вже отримали підтвердження проходження курсів на базі Вінницького національного медичного університету ім. М.І. Пирогова. Після підвищення кваліфікації на спеціалізованих курсах молоді фахівці працюватимуть у відділенні екстреної (невідкладної) медичної допомоги.

До слова, вже розроблена і чекає свого затвердження депутатами міської ради 8 скликання на черговій сесії міської ради Програма підтримки молодих лікарів із системою заохочення до праці у нашій громаді.

Насамкінець ще раз підкреслимо: ПРІОРИТЕТОМ для Козятинської міської територіальної громади є ЯКІСНІ МЕДИЧНІ ПОСЛУГИ. Саме тому, дбаючи про майбутнє медицини Козятинщини, лише за 9 місяців поточного року із міського бюджету на фінансування медичних закладів громади виділено понад 18 мільйонів гривень (згадаємо 6,5 мільйонів, що отримала ЦРЛ за три роки від міської ради)! Зауважимо, що ці гроші йдуть справді на розвиток та розбудову медичних закладів, адже на зарплатню лікувальні заклади отримують кошти від Національної служби Здоров’я України (тобто, з державного бюджету), згідно укладених пакетів та введених у загальну базу пролікованих пацієнтів.

З огляду на подану та проаналізовану аргументами інформацію, шановні козятинці, не давайте вводити себе в оману дописувачам у соцмережах, що, вочевидь спотворюючи правду, намагаються заробити собі дивіденди.

Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України