Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 3

Суб’єкти господарювання, які бажають отримати інформацію щодо виявлення, наявності (присутності) незареєстрованих генетично модифікованих організмів (ГМО) в посівах сільськогосподарських культур або зібраному врожаю, мають можливість відповідно до Закону України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" звернутися до Головних управлінь Держпродспоживслужби в областях з письмовою заявою про здійснення позапланового заходу державного нагляду (контролю).

Зазначимо, що в умовах військового часу такий позаплановий захід проводиться виключно за бажанням суб’єкта господарювання.

Аналітичні дослідження відібраних під час проведення державного нагляду (контролю) зразків на якісне виявлення (присутність) ГМО проводяться виключно в акредитованих лабораторіях Держпродспоживслужби.

Завдяки універсальності наявних тест-систем (однак кількість таких тест-систем обмежена) фахівці лабораторії можуть проводити дослідження таких ризико-небезпечних сільськогосподарських культур, як: соя, кукурудза, пшениця, соняшник, ріпак.

Дослідження на наявність (присутність) незареєстрованих ГМО в посівах сільськогосподарських культур та зібраному врожаю проводяться безкоштовно.

З огляду на вказане, Держпродспоживслужба рекомендує з усіх питань стосовно проведення таких заходів, звертатися до фахівців Головних управлінь Держпродспоживслужби в областях.

Разом з тим повідомляємо, що порушення вимог Закону України "Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів" і прийнятих на його основі нормативно-правових актів тягне за собою цивільну, адміністративну, дисциплінарну або кримінальну відповідальність.

 

Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України