Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 8

Впродовж 2022 року інфекційна захворюваність залишається серйозною не тільки медичною, але і соціальною проблемою на території громади.

Без врахування гострої респіраторної хвороби COVID-19 спричиненої коронавірусом SARS-Cov-2, грипу та ГРВІ перехворіло інфекційними хворобами в 2022 році 211 дорослих та 88 дітей показник на 100 тис. населення становить у дорослих 652,8, дітей 1273,5, що в 2,5 рази вище середньообласних показників (обласний показник 262,1 на 100 тис. населення).

Показники захворюваності зросли в порівнянні з 2021 роком.

Козятинським відокремленим структурним підрозділом були обстеженні всі вогнища інфекційних захворювань, проведені лабораторні обстеження контактних осіб у разі виявлення таких, та профілактична дезінфекція.

З метою попередження виникнення інфекційних та паразитарних захворювань (лептоспіроз, туляремія, чума, ієрсініоз, туберкульоз) здійснювались дератизаційні, дезинсекційні та дезинфекційні роботи на договірних умовах в закладах освіти, медицини, торгівлі продовольчими товарами та громадського харчування щомісячно.

В структурі інфекційної захворюваності як і в 2021 році продовжують залишатись гострі кишкові інфекції, зростання в порівнянні з 2021 роком пройшло за рахунок сальмонельозу в 1,6 рази, гастроентероколітів в 3,4 рази, ротовірусних ентеритів в 2,25 рази.

На другому місці туберкульоз органів дихання, 6 випадків показник 18,5 на 100 тис. населення в тому числі захворіла 1 дитина. В 2021 році діти на туберкульоз не хворіли.

Найбільший негативний вплив на здоров’я населення мали гострі респіраторні захворювання в першу чергу на COVID-19. В 2022 році цією інфекцією перехворіло 2527 дорослих показник на 100 тис. населення 7812 що в 2 рази вище середньообласного показника, та 373 дитини (5397,9 на 100 тис.) що в 2 рази більше обласного показника.

Зареєстровано зростання в порівнянні з 2021 роком захворюваності на грип у 7 разів, в основному на серотип А.

На фоні зростання захворюваності на лептоспіроз в області 9 випадків із них 5 померло, на території громади випадків захворювань не зареєстровано, завдяки проведенню планових дератизаційних заходів відділом та активній підтримці виконкому територіальної громади та голови.

Слід відмітити, що дератизаційні роботи необхідно посилити на риборозвідних водоймах, емваторах, сільськогосподарських угіддях, індивідуальних господарствах.

На території громади зросла захворюваність на хронічні гепатити В та С.

Значно зросла захворюваність хворобою Лайма в порівнянні з 2021 роком з 18 випадків до 29 в 2022 році (86,6 на 100.000 при середньообласному показнику 14,06 на 100.000) що в 6 раз перевищує середньообласні.

Дана хвороба передається іксодовими кліщами, найчастіше в лісах, парках, скверах, дачних присадибних ділянках.

З метою профілактики хвороби Лайма необхідно інформувати населення про носіння захисного одягу, використання репелентів, проведення самооглядів, взаємо оглядів шкіряних покривів після відвідування лісопаркових зон, дач. При виявленні кліщів своєчасно звертатись за медичною допомогою.

Спостерігається зростання захворюваності на коросту та педикульоз в порівнянні з 2021 роком, показники захворюваності цими хворобами перевищують середньообласні серед дітей на території громади 28,9 на 100.000 при середньообласному 19,7 на 100.000.

Зростання захворюваності на педикульоз може ускладнити епідситуацію по висипному тифу.

Враховуючи вище викладене на території Козятинської територіальної громади необхідно:

1.     Розширити території та перелік об’єктів, на яких здійснюються планові дератизаційні заходи за рахунок риборозвідних водойм, елеваторів, сільськогосподарських угідь.

2.     Місця відпочинку людей в тому числі дітей (парки, сквери, стадіони) у весняний період обробляти репелентами для масового знищення кліщів (переносників збудника хвороби Лайма-бореліозу).

3.     З метою профілактики сказу розробити заходи по зменшенню чисельності бродячих тварин в населених пунктах громади, та зменшенню кількості лисиць на 1 га сільськогосподарських угідь.

4.     З метою зменшення захворюваності на туберкульоз закладам охорони здоров’я , в першу чергу лікарям сімейної медицини активізувати роботу по проведенню медичних оглядах населення, флюорографічному обстеженню пацієнтів та організації санітарно-освітньої роботи.

5.     З метою зменшення захворюваності на гострі кишкові інфекції в місцях масового перебування людей (дитячі дошкільні заклади, школи, медичні установи, заклади громадського харчування) забезпечити лабораторний контроль показників безпеки питної води, яка подається із водогону чи шахтних колодязів, свердловин.

6.     З метою зниження захворюваності на коросту, педикульоз адміністраціям дитячих дошкільних закладів, шкіл, інтернатних закладів здійснювати огляд відвідувачів та пацієнтів.

7.     Медичним закладам всіх форм власності на території громади поліпшити перед стерилізаційну обробку медичних інструментів, обладнання та їх знезараження з метою профілактики вірусних гепатитів, СНІДу.

8.     Керівникам установ, підприємств та організацій забезпечити гігієнічне навчання працівників згідно професійних програм та провести санітарно-просвітницьку роботу направлену на профілактику інфекційних хвороб.

Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України