Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 5
Будьте обережні, сезон кліщів у розпалі!

Будьте обережні, сезон кліщів у розпалі!

  Щороку навесні із настанням тепла і пробудженням рослин активізуються іксодові кліщі. Ці небезпечні для людей і тварин істоти найбільш активні у квітні–червні та серпні–жовтні. Кліщів можна зустріти не лише на природі, їх багато й на міських газонах. Вони не стрибають на людину з дерева, не женуться за нею – проте можуть залізти на тіло, коли людина відпочиватиме.

  Небезпека кліщів у тому, що вони можуть переносити збудників небезпечних захворювань, а під час укусу – передавати їх своїй «жертві». Найвідоміші:

  • кліщовий енцефаліт (зустрічається в Україні рідко);
  • бореліоз (хвороба Лайма).

  Що довше кліщ перебуває на тілі, то вищий ризик захворіти.

  Як знизити ризик укусу кліща?

  Більшість укусів кліщів є безболісними і викликають лише незначні ознаки та симптоми, такі як, зміна кольору шкіри, набряк, незначне почервоніння. Часто кліщі залишаються не поміченими, адже під час укусу виділяють анестетик. Тож важливо зробити все, аби не дати їм себе вкусити. Для цього варто дотримуватися простих правил:

  1. Утримайтеся від прогулянок лісом. Пам’ятайте передусім про мінну небезпеку.
  2. Якщо плануєте прогулянку у місці, де росте трава, подбайте про безпечний одяг: світлий із довгими рукавами та штанинами. Бажано також знехтувати стилем і заправити штани у шкарпетки.
  3. На прогулянці тримайтеся ближче до центру стежки та не заходьте у траву обабіч.
  4. Оберіть і застосовуйте репеленти – засоби, що відлякують комах. Препарати слід купувати в торговельній мережі, а не в приватних осіб. Обов’язково дотримуйтеся інструкції з використання та періодично поновлюйте захист. Будь-який препарат може викликати алергічну реакцію в схильних до неї людей. Тому користуватися репелентами слід з урахуванням особливостей свого організму. При виникненні алергічних реакцій слід звертатися до лікарів.
  5. Кожні дві години оглядайте себе та своїх близьких.
  6. Більш ретельний огляд під хорошим освітленням слід провести й після повернення додому. Як це зробити?
  • Почніть огляд знизу, від ступень, і поступово підіймайтеся вгору:
  • лінія шкарпеток,
  • підколінна впадина,
  • нижня лінія спідньої білизни (пах), верхня лінія,
  • живіт,
  • нижня лінія бюстгальтера, верхня лінія бюстгальтера,
  • комір сорочки,
  • лінія волосяного покриву на голові, вуха,
  • волосся та шкіра голови.

  7. Прийміть душ.
  8. Одяг, який ви носили на прогулянці, ретельно почистьте та виперіть. Те саме зробіть із речами, якими ви користувалися, наприклад, ковдрами. Просте витрушування не допоможе позбутися кліща.

  Що робити, якщо кліщ уже присмоктався?

  1. Передусім, НЕ заливайте кліща спиртом, олією та іншими речовинами. Його потрібно якомога швидше витягнути.
  2. Для цього ви можете звернутися у травмпункт. Проте, якщо поблизу немає лікаря,
    – зробіть це самостійно. Для цього можна використовувати спеціальний пінцет, що продається в аптеках чи відділах зоотоварів:
    - обережно витягніть кліща повільним і рівним рухом вгору. Не крутіть кліща і не розгойдуйте його з боку в бік. Уникайте скручування або здавлювання. Не беріть його голими руками; - частини кліща можуть залишитися в шкірі, але в кінцевому підсумку вийдуть самі;
  3. Після видалення кліща місце укусу потрібно обробити антисептиком, а руки – вимити з милом.
  4. Якщо кліщ пробув на тілі понад 36 годин – зверніться до медиків, щоби здійснити постконтактну профілактику хвороби Лайма. Для цього знадобиться антибіотик, який призначає лише лікар.
  5. Спостерігайте за своїм станом ще кілька тижнів після укусу: якщо у вас підвищиться температура чи з’являться почервоніння на шкірі – негайно зверніться до лікаря.

  Подумайте про вакцинацію проти кліщового енцефаліту, якщо ви перебуваєте в регіоні, з підвищеним рівнем розповсюдження кліщів.

  Вінницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області

Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України